• пресс-релизы
 • статьи для сайта
 • новости для сайта
 • тексты для буклетов
 • написать коммерческое предложение
 • написать продающий текст
 • слоган
 • нейминг
 • копирайтинг киев
 • рекламная кампания
 • биржи статей
 • BATYUS  MULATSÁG

  a jótékonyság jegyében

   

  Alapítványunk az idén is megrendezi a már hagyományosnak mondható Batyus jótékonysági bálját.
  A mulatságra március 25.-én szombaton 18.30-tól várjuk a kedves vendégeinket a Közösségi házba.

  A korábbi évekhez hasonlóan a belépőjegyek ára: 1500ft + egy tombolaajándék, a tombolajegy ára 100ft, melyet az esten lehet majd vásárolni. Kérem a kedves Szülőket, hogy időben jelezzék részvételi szándékukat, hogy hány fős lesz az asztaltársaság.

  A programról:

  19 órakor köszöntő, majd meglepetésműsorok, természetesen a nagycsoportos ovisok is bemutatkoznak, éjfélkor tombolahúzás, reméljük sok értékes, érdekes nyereményekkel, és az est zenei programja, amely mindenkit táncra ösztönöz, s reméljük igazi vidámságot, jókedvet varázsol Wenczel Árpád, nosztalgiázva az elmúlt évek legismertebb disco slágereivel, aki alapítóként ily módon is támogat bennünket. A rendezvény hajnali 2 óráig tart !

  Jótékonykodni, szép és nemes cselekedet. Az est bevételéből udvari játékot szeretnénk vásárolni, valamint folytatni a meglévő játékeszközök felújítását, biztonságossá tételét, gumilapok lerakását.

  Nagy szeretettel várjuk a szórakozni, kikapcsolódni vágyó vendégeinket, de ha Ön nem tud, vagy nem szeretne eljönni, segíthet: tombola felajánlással, támogatói jegy vásárlással, amely tetszőleges értékű lehet.

  Bármilyen módon és formában tud segíteni, és ha majd látja a megvásárolt játékeszközöket óvodánk udvarán, a vidáman játszó gyerekekkel, akkor azt érzi majd, hogy Ön is részese ennek az örömnek, hiszen Ön is támogatta ezt.

  Higgye el ez nagyon felemelő érzés, és minél többen átéljük ezt az érzést, akkor azt is elmondhatjuk, hogy igen itt nagyon sokan egy célért tesznek, közös az akarat, hogy a gyermekeinknek megfelelő feltételeket biztosítsunk, játékhoz, mozgáshoz fejlődésükhöz.

   

  Tájékoztatom a kedves szülőket, hogy belépőjegyeket március 6-tól HÉTFŐ-től már lehet vásárolni Poczok Tiborné Ibolyánál,

  főként a reggeli órákban.

   

  Aki jegyet/ jegyeket vásárol, tájékoztassa Ibolyát, hogy hány fős asztaltársasággal szeretne részt venni a rendezvényen, és ne feledkezzenek meg a tombola felajánlásról, hiszen a belépő 1500ft + egy tombolaajándék.

  A felajánlásokat az óvodában gyűjtjük. Támogatói jegyet szintén Ibolyánál lehet vásárolni.

  Reméljük, hogy a korábbi évekhez hasonló érdeklődésre számíthatunk, szórakozva jótékonykodhatunk, örömet szerezve gyerekeinknek.

  Bizonyára mindenki eldöntötte, hogy részt vesz a mulatságon, vagy támogatóként segíti, hogy a játékeszköz az óvodánk udvarára kerüljön, mi a döntését tiszteletben tartjuk, és köszönjük.

  Sok szeretettel hívjuk és várjuk a kedves szülőket, ismerősöket, minden szórakozni vágyót jótékonysági estünkre!

   

  Pöttömke Alapitvány

   

  Alapítványi Hírek
  Eredmények és tervek 2017

   

  Az elmúlt évben is igyekeztünk Alapítványi támogatással színesíteni, az óvodai életet, minél több ismerethez, élményhez juttatni a gyerekeket.

  Az egyes programok szervezésében, lebonyolításában a korábbi évekhez hasonlóan, számíthattunk a kedves Szülők támogatására, melyet ezúton is köszönünk.

  Az év végi Téli ünnepkör rendezvényeiről röviden:

  A Galagonya bábszínház előadása nyitotta a Mikulásváró időszakot, melyet az „igazi” Mikulás teli puttonnyal követett.

  A csoportok az Önök 1%-os felajánlásának köszönhetően, 25000ft összegben vásárolhattak játékokat. Nyilván ezzel a csoport játékkészletét frissítették föl egy kicsit az óvó nénik.

  A Luca napi vásárra csoportonként 10000ft-támogatást nyújtottunk.

  Az őszi Érik a szőlő c. zenés gyermekműsor meghívásával az szja. 1%-os támogatás el is fogyott, amely egyébként 318 551ft volt.

  A felajánlott összegből tartalmas, vidám, a gyerekeknek tetsző programokat, viszonylag tartós, fejlesztő játékokat sikerült vásárolni, és tetszetős karácsonyi dísz és ajándéktárgyak találtak vevőre, a hagyományőrző Luca napi vásáron.

  A forrásteremtő programok is szép anyagi bevételt hoztak, a papírgyűjtésből

  127200ftot, a Luca napi vásár bevétele 214 000 Ft. Egy füzesabonyi kft. támogatása 300000 Ft. Ezen összegeket elsősorban udvari játékok vásárlására szeretnénk fordítani, és ezek már a tervek.

   

  Alapítványi Hírek
  Eredmények és tervek 2017

   

  Alapítványunk a Farsangi mulatságra meghívja a TEKERGŐ népzenei együttest, akik igazán remek hangulatot tudnak varázsolni, táncházas, játékos műsorukkal. A gyerekek nagyon szeretik az élőzenés műsort, ami igazán kuriózum a gépi zene sokaságával szemben. Vannak óvodák, ahol havi rendszerességgel tartanak táncházas programot, élőzenei kísérettel. Óvodai szervezéssel, mi is tervezzük, hogy a gyerekek megismerkedjenek a hangszerekkel, s halljanak élő zenét.

   

  Tervezzük a Jótékonysági bál megrendezését, március 25.-én,ugyanazon feltételekkel, mint korábban.

   

  Gyermekműsorok, bábelőadások, egy-egy óvodai rendezvény színesebbé tétele, zenés interaktív műsorok, melyekkel szeretnénk vidámságot, élményeket nyújtani.

  Óvodánk megszépül, ablakcsere, tetőcsere és külső szigetelés lesz, mely munkálatok már elkezdődtek.

  Az udvarra tehát új játékokat szeretnénk, s tavasszal a Föld napjára már az udvar szépítése, virágosítása lesz a feladatunk.

  Tervek, melyeknek megvalósítása feltételezi az együttműködést a támogatást.

  Szívesen fogadunk ötletet, javaslatot, mindenféle segítséget, és ha úgy érzi a kedves szülő, hogy vázolt céljaink, terveink, elősegítik, hogy a gyerekek szívesen jöjjenek oviba, a környezet tárgyi ellátottsága megfelelő, támogassa alapítványunkat.

  Az szja 1%-os felajánlásokat szívesen fogadjuk, leginkább játékvásárlásra, gyermekműsorok szervezésére fordítjuk.

  Ebben az évben is számítunk segítségükre, támogatásukra, melyet köszönünk.

   

  Dohány Istvánné

   

  Füzesabony,2017-01-30

   

  Várakozás, készülődés…

   

  Szinte el sem akarjuk hinni, hogy lassan az év utolsó hónapja közeleg. Az időjárás mintha tavaszt idézné, de a lehullott aranyló falevelek már a természet pihenni vágyását jelzik. A deres-darás December már azonban elindult és hozza magával a szeretet ünnepét.  A gyermekek számára a sok-sok élményekkel, kíváncsisággal teli, készülődős, tevékeny napokat, programokat, hogy a csoda, a várva várt és titkon remélt ajándék ott legyen a karácsonyfa alatt, és a Mikulás időben megkapja a levelet, és elkészüljön a mi kis ajándékunk is, amivel örömet szerzünk.

  Az óvoda folyosóján, a csoportszobák ablakaiban is szebbnél szebb dekoráció, gyermekmunka jelzi, és teszi hangulatossá az ünnepi készülődést.

  A Mikulás érkezése a Galagonya bábszínház előadásával veszi kezdetét, mely november 30.-án délelőtt lesz.

  A bábelőadás, élményt nyújt a gyermekek számára,

  és a Mikulás szaloncukorral kedveskedik.

  December 2.-án az Alapítvány támogatásával vásárolt játékokat és az Önkormányzat édességcsomagját hozza az ovisoknak- bölcsiseknek a Nagyszakállú.

  A játékok / csoportonként 25 ezer Ft, az Szja 1%-ból lettek vásárolva, melyet ez úton is köszönünk/.

  December 7.-én délelőtt, a Művelődési Központban a Kisbocs Egyesület által rendezett Mikulás ünnepségen vesznek részt az ovisok.

  A rendezvényen a város mindkét óvodája részt vesz. A Pöttömkések a Cseresznye csoport műsorával várják a Mikulást.

   

  December 13.-a, Luca nap, és a hagyományokhoz hűen, immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Luca napi vásár, óvodánk tornaszobájában.

  Luca napi szokások, hiedelmek, varázslatok, jóslatok, a Luca szék históriája mindannyiunk számára ismertek. A gyerekeknek játékok, versikék, mondókák, énekek, szerepjátékok révén közvetítjük a Luca naphoz kapcsolható szokásokat.

  Nevelési feladataink közé tartozik a hagyományok őrzése, átmentése a felnövekvő generáció számára, mindezt játékosan, tevékenykedve, élményszerűen.

  Már készülnek az ötletes, tetszetős ajándékok, sokszor a gyerekek bevonásával.

  Reméljük, hogy hasonlóan az előző vásárok hangulata, vásárlási kedve a szebbnél szebb kézműves termékek láttán, az idén sem marad el.

  A Luca napi műsort a Szilva csoportosok adják, 13.-án délután 4 órakor.
  Az idén teával és pogácsával, pereccel kínáljuk kedves vendégeinket.
  A vásár 14-én is folytatódik /délelőtt, délután/, hogy akik nem tudtak előző nap eljönni, ők is tudjanak szétnézni, vásárolni.

  Alapítványunk a vásár megrendezését, anyag-eszközvásárlását, csoportonként

  10.000 Ft-tal támogatta.

  Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk !

  Óvodásaink az ünnep közeledtével ellátogatnak az Idősek otthona lakóihoz, kedves, maguk készített ajándékkal, verssel, énekkel, hogy örömet szerezzenek az idős embereknek.

  Az óvoda dolgozói a város karácsonyfájára készítenek díszeket, hogy együtt díszítsük majd az Advent kezdetét is jelentő első gyertya meggyújtásakor.

  Mozgalmas, tevékenységekben bővelkedő időszak következik, s reméljük kellemes, élményekben gazdag, varázslatos, csodaváró.

  Kérem a kedves szülőket, kísérjék figyelemmel programjainkat, ha módjukban áll, segítsenek pl. .Luca napi árukészlet bővítése, részvételükkel támogassák rendezvényünket.

   

  Készülődés, várakozás, elcsendesedés, lelki békénk megteremtése, a másokhoz való szeretetteljes odafordulás…….ez az adventi időszak üzenete.

  Az ünnepvárás, készülődés hozza meg, tegye igazzá Szilágyi Domokos gondolatait:

          „ ne a hóban, csillagokban, ne ünnepi foszlós kalácson, ne díszített fákon, hanem a szívetekben legyen Karácsony!”

   

   

  Áldott Adventi készülődést!

  Dohány Istvánné

  ….újra megtelt a konténer…

   

  Alapítványunk ebben az évben immár hetedik alkalommal  megrendezte meg az őszi papírgyűjtést.

   

  Jó volt látni és érezni, hogy örömmel és jókedvvel segítettek mindannyian, az esős idő ellenére.

  Köszönet azoknak az anyukáknak, apukáknak, nagyszülőknek, és a két, önkormányzat által biztosított segítőnek, akik  reggelente és délutánonként az átvételnél és a bepakolásnál segítségünkre voltak.

   

  A két nap alatt  6700 kg-papírt gyűjtöttünk.

   

  Mindenkinek köszönjük, aki csak egyetlen kiló papírt hozott annak is, hiszen a környezettudatos magatartás ezt is jelenti, értéket teremteni az értéktelenből.

  Az összegyűjtött papírmennyiséggel sikerült néhány fa életét megmentenünk, így védve a Földünket.

   

  A csoportok teljesítménye:

   

  DINNYE CSOPORT:            1.676 kg        1.helyezett

  SZILVA CSOPORT:             1.190 kg        2.helyezett

  CSERESZNYE CSOPORT:    950 kg        3.helyezett

  BÖLCSÖDEI csoportok:          815 kg        4.helyezett

  KÖRTE CSOPORT:                763 kg        5.helyezett

  SZAMÓCA CSOPORT:           729 kg        6.helyezett

  ALMA CSOPORT:                  654 kg        7.helyezett

   

   

  Az összegyűjtött papírt a Lőrinci SCH-ÓZON KFT telepére szállították, ahol lemérik és kilónként 20 Forintot kapunk érte.

   

  A gyűjtésért minden csoport 1-1 kg finom nápolyit kapott, valamint oklevelet, és a DINNYE csoport kapja a Vándorserleget, hiszen ők gyűjtötték a legtöbb papírt.

   

  Jövőre ismét lesz papírgyűjtés, hiszen alapítványunk csak akkor tud különböző programokat szervezni a gyerekeknek, ha az anyagi feltételeket megteremti.

   

   

  Mindenkinek köszönjük a segítségét !

  Dohány Istvánné, Pöttömke Alapitvány kuratóriumi elnöke.

  Képek az eseményről:

  HDP_0265

  HDP_0270

  HDP_0284

  HDP_0288

  HDP_0291

  HDP_0293

   

  ALAPÍTVÁNYI  HÍREK

  2016 június

   

  A májusi hónap mindig több programot tartogat a gyerekek számára, hiszen kezdődik az Anyák napi köszöntéssel, melyre minden kisgyerek nagy szeretettel, izgalommal készül, majd folytatódik a csoportkirándulásokkal, a Civil expón való részvétellel, majd a gyermeknappal és a tanévet záró, nagycsoportosokat elbúcsúztató évzárókkal.

   

  A Civil expót immár 6. alkalommal rendezte meg a Kis Bocs egyesület, amely rendezvény már nem csak a szűkebb környezet egyesületei, alapítványai számára, nyújtanak bemutatkozási lehetőséget hanem más megyék  képviselői is megjelentek. Kellemes, színes bemutatkozó sátrak, látványos műsorok biztosították a szórakozási lehetőséget .Az óvodásaink tánca is nagyon jól sikerült, nagy tetszést aratott a nézők között. Köszönöm az óvónénik felkészítő munkáját.

   

  A sátrunkban lehetett kézműveskedni, nagyon sokan meglátogattak bennünket, jelenlegi és volt óvodások, volt munkatársak, más szervezetek képviselői. Nagyon jó alkalom, lehetőség kapcsolatok kiépítésére, egymás megismerésére. A sok civil szerveződés ezzel a bemutatkozással is bizonyította, hogy tartalmas, színes nem nélkülözhető munkát végez az adott település kulturális életében.

   

  A Gyermeknapot igyekeztünk változatos programokkal örömtelivé tenni. Csütörtökön a bűvész ejtette ámulatba a gyerekeket éppúgy, mint a felnőtteket. Látványos, a gyermekeket a bűvészkedésbe bevonó, figyelmüket mindvégig fenntartó, vidám műsor igazi élményt jelentett a gyerekeknek.

  Lufihajtogatás volt a másik ajándék, minden kisgyerek kapott egy-egy hajtogatással készült kardot, kiskutyát.

   

  A gyermeknap másnap folytatódott, ugrálóvár, csúszda, játékok ajándékozása az önkormányzat részéről, közös fagyizás. Nagyon jó hangulatban, jól szervezetten kerültek lebonyolításra a programok, minden kisgyerek kipróbálhatta az eszközöket, igazán örömünkre szolgál, hogy a polgármester úr és az alpolgármester úr is időt szakított arra, hogy személyesen adja át az ajándékokat és ha rövid időre is, de részesei lehettek a gyermekek határtalan örömének .Köszönöm az óvoda-bölcsőde minden dolgozójának az együttműködést.

   

  Megköszönöm a Kedves Szülők adományait, melyet a 8. kerületi óvodásoknak felajánlottak,  mely rövidesen megérkezik hozzájuk.

   

  Alapítványunk KÖZHASZNÚ státusza megmaradt, pénzügyi és társadalmi támogatottság terén is pozitív a teljesítményünk. Ebben a tanévben is sikerült olyan programokat szervezni, amely anyagilag biztosította a feltételeket a fejlesztéshez, ezek a papírgyűjtés, jótékonysági bál, Luca napi vásár, és az szja. 1%.

  E bevételekből szerveztük a gyümölcsnapot, Tekergő együttes vidám táncházi műsorát, a  Galagonya bábszínházat, kirándulást támogattunk, mikulásra játékokat vásároltunk, apróbb ajándékokat adtunk, elkészítettük a sószobát stb.

   

  Jelenleg az esésvédő gumilapok beszerzése van folyamatban melyhez polgármester úr anyagi támogatása is segítség lesz, s reméljük a nyár folyamán elkészül.

   

  Úgy érzem, hogy alapítványunk nagymértékben hozzájárul az óvodai nevelőmunka hatékonyságának növeléséhez, a kedves szülők aktív, rendezvényeken való részvételükkel, anyagi támogatásukkal, együttműködésükkel, segítik munkánkat.

   

  „Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. E nélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger.”/ Kalkuttai Boldog Teréz/

   

  Kezdődik a nyári szünet, tartalmas, sok-sok gyermekükkel együtt átélt élményt, kikapcsolódást, jó  pihenést kívánok.

   

  Dohány Istvánné

  Kuratórium elnöke

   

  ALAPÍTVÁNYI HÍREK

  Pöttömke Alapítvány
  adószáma: 18582846-1-10
  számlaszáma: 61900019-13100090
  E-mail: pottomke.alapitvany@gmail.com

  Alapítványi hírek 2012. október

  Ismét elkezdődött egy új tanév, és immáron több, mint egy hónapja iskolába járnak a volt nagycsoportosaink, és szokják az óvodai környezetet az új ovisok. Az időjárás még nagyon sok szabadidős, udvari, játszótéri játéklehetőséget biztosított, hiszen szinte nyárias meleg volt, de már itt kopogtat az ősz a megérett dióval, gesztenyével, a reggeli hűvösebb idővel.

  Az elkövetkezendő feladatok ismertetése előtt szeretném megköszönni a kedves anyukák, apukák, nagyszülők segítségét, amivel a rendhagyó Évzáró-Gyermeknapi rendezvény lebonyolításában segítettek. Köszönet minden önzetlen támogatásért. A rendezvény során befolyt összegből játékszereket, udvari, kerti szerszámokat vásároltunk. Az évzáró után a csoportok kirándulást szerveztek, melyet alapítványunk csoportonként 20.000 Forinttal támogatott. A bölcsődések játékvásárlásra fordították ezt az összeget.

  Az óvoda dolgozói a nyáron Miskolctapolcán, Lillafüreden és Diósgyőrben voltak kirándulni.

  Alapítványunk az elkövetkezendő időszakban is a nevelő-oktató munkát támogatja.

  Az óvodában a hagyományőrzés, a népszokások felelevenítése, kézművesség, illetve a környezet megismerése, környezetvédelem, egészséges életmódra nevelés a két fő terület, amely köré szervezzük a különböző rendezvényeket, tevékenységeket. Így sor kerül majd a már hagyománynak nevezhető programjainkra, mint például papírgyűjtés, gyümölcsnap, Mikulás-nap, Luca-nap stb.

  Elsősorban szemléletformálási céllal szervezzük október 8.-án és 9.-én a papírgyűjtést, hiszen a gyerekek már tudják, ismerik az „újrahasznosítás” fogalmát, mert erről már szemléletes bemutatót láttak pl. Remondis telephely látogatásakor.

  Mindenféle papírt lehet hozni: újságpapír, színes-, fekete-, karton-, hullámpapír stb.

  A korábbi évekhez hasonlóan a csoportok között most is versenyt hirdetünk (oklevelet minden csoport, a legtöbb papírt gyűjtő pedig ajándékot kap). A bevételből Mikulás-napi rendezvényt szervezünk.

  Alapítványunk a Remondis és az IKSZ (Italos Karton Környezetvédő Egyesülés) szervezésével bekapcsolódott az Óvodai Italos Karton Dobozgyűjtő programba. A program 2012. október 1-től 2013. májusáig tart. Erről részletesen olvashatnak az www.italoskarton.hu honlapon.

  Ahhoz hogy a program sikeres legyen, és anyagi forráshoz jussunk, nagyon sok embernek és sokat kell gyűjteni, de úgy gondolom hogyha többen összefogunk ez sikerülhet!

  Arra kérek mindenkit, hogy ezeket az italos, tejes kartondobozokat (kissé kiöblítve) gyűjtsék külön (ha szükséges zsákot biztosítunk) s mindenhol vannak óvodás korú gyerekek, és az ő szüleik révén megoldható lenne, hogy ezek az összegyűjtött dobozok az óvodába bekerüljenek. Elsősorban az Egyetértés úti házak lakóira gondolok, hiszen egy-egy kukás napon rengeteg ilyen dobozt látok a kukákban. Nagyon sokat kell összegyűjteni, egy tonnánál plusz 100.000 Forint a jutalom.

  Ehhez kapcsolódóan továbbra is gyűjtjük a műanyagkupakokat, folyamatban van, hogy a Remondis ezeket is elszállítja.

  A különböző gyűjtőakciók mind azt a célt szolgálják, hogy megteremtsük programjaink, rendezvényeink, kirándulások, bábelőadások anyagi fedezetét.

  Köszönjük, akik személyi jövedelem adójuk 1%-ával óvodánkat támogatták. A NAV tájékoztatása szerint a várható összeg 170.040 Forint.

  Az Önkormányzat Civil Alap pályázatán 50.000 Forint támogatást nyertünk.

  Terveink között szerepel, hogy továbbra is tartjuk a kapcsolatot a Verpeléti óvodával, kölcsönös látogatást szervezünk; szeretnénk vendégül látni a Tekergő Együttest egy rendezvényünkön; illetve egy csoportnyi (25 fő) gyermek számára az óvoda logójával ellátott pólót szeretnénk készíttetni, hogy versenyeken külsőségekben is megnyilvánuljon az összetartozás.

  Távlati célként egy víztisztító berendezés beszerzésén gondolkodunk, hogy a gyermekek poharába tiszta víz kerüljön, ehhez szponzorok, támogatók segítségére számítunk.

  Természetesen ezek a tervek anyagi lehetőségeink függvényében valósulhatnak meg!

  Kérem a kedves szülőket, hogy ötleteikkel, javaslataikkal, véleményükkel keressék az óvónéniket, lehetőségükhöz mérten vállaljanak feladatot rendezvényeink szervezésében, lebonyolításában. Keressék a kapcsolatot a többi szülővel, segítsék az óvodai munkát, kísérjék figyelemmel, ha szükséges segítsenek!

  Az óvodai, alapítványi programokról a faliújságon és a honlapunkon tájékozódhatnak.

  Ebben a tanévben is számítok támogatásukra, segítségükre, hiszen eredményt csak közös munkával érhetünk el. Ehhez kívánok jó egészséget, sok-sok örömteli pillanatot szülőnek és gyermeknek egyaránt.

  Dohány Istvánné
  a kuratórium elnöke


  Alapítványi hírek 2011. október

  A füzesabonyi Város Önkormányzata által meghirdetett Civil Alapból sikeres pályázatával nyert a Pöttömke Alapítvány. Ebből a pénzösszegből a szamóca csoport ellátogatott október elején a verpeléti Gyöngyszem Óvoda Verpelét Feldebrő tagintézményébe. Ők már hosszú évek óta referencia intézményként működnek a kompetencia alapú nevelési tervükkel.

  Verpeléten a nefelejcs csoport fogadta a nagycsoportosainkat. Közös tízóraizás után mesedramatizálást láthattak a gyerekek, majd közös körjátékokat elevenítettek fel élő muzsikusok és néptáncoktató segítségével.

  Egy hét múlva viszonzásra került a vendégfogadás óvodánkban. A közösen elfogyasztott tízórai után vásáros körjátékokat játszottak el a gyerekek. Ezt követte ’’vásárfia ” készítése a tornaszobában. A jó idő is kedvezett egy közös sétának a városban, mely alkalmával megtekintették a gyerekek az újonnan felújított helytörténeti kiállítást, a vasútállomás irányító irodáját. A Városi Könyvtár dolgozói kis műsorral és meglepetéssel készültek.

  Élményekkel gazdagon tértek haza mind két intézmény óvodásai.

  Köszönjük mindent támogatóinknak, akik segítettek a program megszervezésében, lebonyolításában:

  • Pöttömke Alapítvány
  • óvoda dolgozói
  • Ligetiné Ágnes
  • VIK Könyvtár dolgozói
  •  Füzesabonyi helytörténeti múzeum
  • MÁV Vasútállomás Főnökség
  • nagyszülők

  Képek 1

  Képek 2


  Alapítványi hírek 2011. szeptember

  • Az idő inkább még nyárias, de a gólyák, fecskék már útra keltek, nagycsoportosainkat hívta az iskola, az óvoda pedig fogadta az új óvodásokat, akik a bölcsődéből és a családból jöttek, s lettek közösségünk új tagjai.
  Talán a jó idő teszi, még gyakran gondolunk az elmúlt időszak kellemes pillanataira, a szabadságra, az együtt töltött napokra, üdülésre, kikapcsolódásra. A gyerekek élményekkel telve, vidáman, napbarnítottan mesélnek a nagy kalandokról, fürdőzésről, a szülőkkel, nagyszülőkkel együtt eltöltött napokról.
  • Az óvoda dolgozói is közös kiránduláson vettünk részt, mint minden évben, most Aggtelekre látogattunk. Kellemes, együtt töltött idő, s a cseppkövek látványa lenyűgözött mindannyiunkat. A két órás barlangi séta során a túravezetőtől nagyon sok új információt hallhattunk. A barlang “hangversenytermében” felcsendülő Simándy József által énekelt Hazám, hazám kezdető dal a tetőpontja volt a túrának. A kitűnő akusztika, a hang és fényjáték mindannyiunk számára felejthetetlenné tette ezt a kirándulást. Fotók
  • A Föld napján gyűjtött PET palack-kupakokat – amely 2 zsákkal lett – a MÁV ingyen elszállította Nyíregyházára Kiss Laura leukémiás kislány részére. Köszönjük Wermesné Anikó segítségét, Laurának pedig gyógyulást kívánunk. A kupakgyűjtést folytatjuk, segítő szándékkal.
  • A nyár folyamán a Duropack-Starpack Kft. 25.000 Ft támogatást nyújtott Alapítványunknak, melyet ezúton is köszönünk.
  • Elkészült újabb kiadványunk, melyet azzal a szándékkal adunk közre, hogy munkánkat, tevékenységünket, eredményeinket és terveinket minél szélesebb körben megismerjék, s lehetőség szerint támogassák.
  • Igyekszünk részt venni más szervezetek rendezvényein, így a Kis Bocs Baba Mama Egyesület Anyatejes Világnap alkalmából rendezett, s a fennállásuk 5. évfordulóját ünneplő eseményen is jelen voltunk, a kreatív asztalnál tevékenykedett 4 óvónéni. Az óriás díszlet torta szintén Duropack-os segítség. Köszönet érte Smidt Róbert úrnak és munkatársainak. Fotók
  • Augusztus végén a Kuratórium és Alapítványunk önkéntesei megbeszéltük az elkövetkezendő időszak feladatait, terveit. A továbbiakban is az óvodai nevelő-oktató munka támogatása  a fő célunk. Az óvodai nevelés két fő területe a hagyományőrzés (népi hagyományok ápolása, megismertetése, a mese, az ének, a tánc, a kézművesség stb. területén), valamint a környezettudatos magatartás kialakítása, ehhez kapcsolódó feladatok, célok megvalósítása.
  • Az önkormányzat Civil Alapot hozott létre, melyre pályáztunk és 100.000 Ft támogatást kaptunk. Ennek felhasználásáról az óvodavezetéssel együtt döntünk. Mivel óvodánk előminősített referencia-óvoda, kapcsolatot szeretnénk kiépíteni más település óvodájával, ahol szintén egy-egy “jó gyakorlatot” ismerhetünk meg. (A mi óvodánk két “jó gyakorlata” a Luca-napi vásár és a Föld-napi rendezvény.) Célunk, hogy ne csak az óvónénik, hanem a gyermekcsoportok (elsősorban nagycsoportosok) is eljussanak (autóbusszal) egy másik óvodába, ahol közös programban vennének részt, majd mi is meghívjuk a programokra az óvodásokat. Erre fordítanánk az összeget.
  • NCA-pályázaton 66.000 Ft-ot nyertünk, amely elsősorban működési kiadásainkat fedezi.
  • A terveink között szerepel havi egy alkalommal Szülői beszélgetőkör megrendezése, ahol pszichológus, pedagógus, egy-egy terület képviselője kötetlen beszélgetés formájában (ismeretbővítő, problémamegoldó céllal) nyújt segítséget. A felmérés folyamatban van, kérjük, hogy segítsenek összeállítani a tematikát (miről hallanának szívesen, milyen típusú rendezvényen vennének részt).
  • A Füzesabonyi Kertbarátok Egyesületének vezetője, Nagy László keresett meg bennünket, hogy szívesen segítenek a környezetünk építési, szépítési munkálataiban. Mi nagy örömmel fogadtuk a közeledésüket, hiszen tennivaló sok ezen a területen. Tervezés szakaszában a tenni akarás szándékával valóban egy a gyermekek fejlődését elősegítő, esztétikus, ugyanakkor a gyermekek aktivitására is építő környezetet szeretnénk kialakítani, építve a Kertbarátok együttműködő, s nem utolsósorban szakmai tudására. Kérem, hogy kísérjék figyelemmel az ezirányú munkálatokról szóló híreket (faliújság, honlap) és szükség szerint kapcsolódjanak be, hiszen eredményt csak együtt, közös munkával érhetünk el.
  • A NAV tájékoztatása szerint a 2010. adóévben az szja 1%-ból 235.675 Ft a számunkra felajánlott összeg. Köszönjük a támogatást!
  • Október 5-én és 6-án papírgyűjtés! Az óvoda udvarán, mindenféle papírt (színes, fekete, hullámkarton stb.) lehet hozni. A csoportok oklevelet kapnak, a legtöbb papírt gyűjtő csoport pedig ajándékot.
  Kérem, hogy ebben a tanévben is segítsék alapítványunk munkáját. Szívesen fogadunk minden jó ötletet, javaslatot, támogatást, segítséget. Számítunk önkéntesek segítségére, akik egy-egy program lebonyolításában részt vesznek, ilyen módon nyújtanak segítséget. Együttes munkával tegyük szebbé, otthonosabbá az óvoda környezetét, hogy a gyerekeink jól érezzék magukat. Ehhez a munkához kívánok jó egészséget, sok-sok örömteli pillanatot az új tanévben szülőknek és gyerekeknek egyaránt.
  Dohány Istvánné
  Pöttömke Alapítvány

   


   

  Kérjük, az adóbevallás idején idén is gondoljanak  óvodánkra, s az adójuk 1%-át a Pöttömke Alapítványnak ajánlják fel.

  Köszönjük!


  2010. november

  Füzesabonyi Hírmondó IV. év. 7. szám

  Alapítványunktól 4 fő vett részt a TÁMOP 5.5 szervezetfejlesztő programban, amely szeptember végén lezárult. Pályázatíró, forrásteremtő és kommunikációs hatékonyságot fejlesztő képzéseken vettünk részt és tettünk eredményes vizsgát. Új ismereteinket az alapítványi munkában szeretnénk kamatoztatni. Kiemelt feladatként szerepel tevékenységünkben a környezetvédelem és az egészséges életmód szokásainak kialakítása.

  Október elején papírgyűjtést szerveztünk, amely igen szép eredménnyel zárult. Köszönjük a kedves szülők támogatását, hiszen közös munkánk, összefogásunk eredménye a több mint 7 tonna papír, ami összegyűlt, s az érte kapott 117 ezer Ft-ot a gyermekek javára fogjuk felhasználni. A csoportok oklevelet kaptak, a győztesek /a legtöbb papírt gyűjtők/ tuját ültettek az óvoda udvarán és a dinnye csoportosok látogatást tesznek a Duropack Kft. üzemében.

  Az egészséges táplálkozás jegyében Gyümölcsnapot tartottunk az oviban. Többféle gyümölcs felhasználásával finom gyümölcssalátát készítettünk, amit a gyerekek jóízűen elfogyasztottak. Az általuk készített gyümölcs, zöldség-bábokból, díszekből kiállítást rendeztünk, amely néhány napig látható és nagy tetszésnek örvendő volt.
  Délután Szülők fórumán az ÁNTSZ munkatársa tartott hasznos az egészséges életmóddal, táplálkozással összefüggő előadást. Erre az alkalomra is finom gyümölcsfalatokkal vártuk a szülőket, gyerekeket, de kevés volt az érdeklődő. Köszönjük támogatóink, alapítványi önkénteseink munkáját.

  Óvodánk szeretné elnyerni a Madárbarát óvoda címet ezért alapítványi támogatással csatlakozott az Életfa Környezetvédő Szövetség Vörösbegy természetbúvár Közösség programjába.
  November 6-án 13 lelkes ovis és szülő vett részt Felsőtárkányban madáretető készítésen és sok hasznos információt kaptunk a téli madárvédelemmel kapcsolatban. A jó levegőn a kellemes napsütésben jó nagy sétát tettünk, a gyerekek még hegymászásra is vállalkoztak. Remek alkalom a kikapcsolódásra ajánlom mindenkinek ezeket a közös, jó szervezéssel többeket is bevonó programokat, hisz természetet szerető, óvó felnőtt azokból válik, akik korai gyermekkorban megismerkednek a természettel annak csodáival.

  Alapítványunk novemberben Szülők fórumát szervez, ahol pszichológus válaszol a szülőket érdeklő kérdésekre.

  Óvodánkba dec.3.-án érkezik a nagyszakállú Mikulás, és nem marad üresen egy cipő sem, és minden csoport sok-sok játékot kap alapítványi támogatásként. Már készülnek a Luca-napi vásár ünnepi ajándékai.

  Köszönjük az 1%-os felajánlásokat ebben az évben 346.176 Ft-ot kaptunk. Az NCA-működési pályázatán 376.000 Ft-ot nyertünk. A nyár folyamán sikerült irodánk kialakítása, bútorvásárlásra a füzesabonyi Takarékszövetkezet KÖZJÓÉRT-alapítványa nyújtott anyagi támogatást, a Társadalmi felelősségvállalás nap szervezésében köszönjük a Sodexo, a Duropack-Starpack kft, az Irka-Firka papírbolt, és valamennyi kedves szülő, önkéntes önzetlen segítségét.

  Kérem, hogy kísérjék figyelemmel programjainkat, rendezvényeinket, különböző gyűjtőakcióinkat. Közös munkánkhoz kérjük együttműködésüket , ötleteiket, javaslataikat.

  Dohány Istvánné, Pöttömke Alapítvány


  2010. szeptember

   

  Ismét beköszöntött a szeptember, megkezdődtek a nevelési-oktatási intézményekben a dolgos hétköznapok. Óvodásaink, akik nemrég még a gondtalan játékot élvezték, az iskola padjaiban komoly elsősökké válva ízlelgetik a tanulás ezernyi lehetőségét. Helyükre az óvodába volt bölcsődések, és a családból jött új gyerekek érkeztek, akik ismerkednek az új környezettel, közösséggel, mely az elkövetkezendő három évben meghatározói lesznek személyiségfejlődésüknek.

  Alapítványunk ebben a tanévben is igyekszik különböző programokkal elősegíteni, hogy esztétikus környezetben színesebbé váljanak a hétköznapok, ünnepek, melyeket annyira várnak a gyerekek.
  Tervezzük az év hátralévő részében bábelőadás megszervezését, papírgyűjtést, mikulásünnepséget, Luca-napi vásárt.

  A szervezetfejlesztési program eredményeként június 15-re elkészült alapítványunk stratégiai terve. Szlogenünk „Tegyük együtt a jót a gyermekekért, a jövőért”.
  Kiemelt feladatként az egészséges életmód szokásainak megalapozását és a környezettudatos magatartás kialakítását tűztük ki.

  A szervezetünk fejlesztése céljából továbbképzéseken vettünk részt, melynek vizsgái a napokban zajlanak.
  PCM-es (Projekt ciklus menedzsment) képzésen, amely 90 órás és komoly feladatot jelent Szunyi Mónika; a forrásteremtés lehetőségei, bővítése tanfolyamon Némethné Szarvas Erzsébet; míg a kommunikáció hatékonyságának növelése témájú képzésen Zugné Zbiskó Gabriella és jómagam vettünk/veszünk részt.
  Köszönöm a résztvevőknek, hogy önként szabadidejük (hétvégéjük) feláldozásával vesznek részt a képzéseken. Az itt megszerzett ismereteket az alapítvány mindennapos munkájában eredménnyel fogjuk használni.
  A TÁMOP 5.5.3.08/02-2008-0031-es képzés szeptember 30.-án fejeződik be.

  Az óvodavezetés alapítványunk számára biztosított egy helyiséget iroda kialakítására (felső bejárattal szemben). Az irodabútorok megvásárlásához a Füzes Takarék Szövetkezeti Hitelintézet „Közjóért” Alapítványa nyújtott anyagi támogatást, amelyet ezúton is köszönünk.
  Szintén köszönjük Nagy János asztalos segítségét, aki sokat segített a karbantartási munkálatokban.

  A nyár folyamán regisztráltam az óvodát a Goodyear pályázatára, akik ebben a hónapban leszállítják a láthatósági mellényeket a gyerekek számára. Ezáltal a biztonságos közlekedés egyik feltétele biztosítva lesz, ha nagycsoportosaink kerékpártúrára indulnak.

  NCA-s működési pályázatunkon 376 ezer forint támogatást nyertünk, melyet elsősorban infrastruktúra fejlesztésére, illetve működésre fordítunk.

  Az SZJA 1%-ából 346.164 Ft-ot ajánlottak fel támogatóink, amit szintén köszönünk.
  Augusztus 28.-án részt vettünk a Kis Bocs-osok Anyatejes világnapi rendezvényén (Némethné Szarvas Erzsébet, Vass Anita, Szabó Lajosné). Célunk, hogy más szervezetekkel együtt vegyünk részt a kapcsolatkiépítésben. Itt a kreatív asztalnál tevékenykedtünk a Padlás szervezettel együtt.

  Szeptember 24.-én péntek délutánra tervezzük a Társadalmi Felelősségvállalás Napja megrendezését. Szeretném, ha csatlakoznának a szülők, vállalkozások, munkahelyi közösségek. Ezen a délutánon az óvoda udvarát a fából készült játékeszközöket tennénk rendbe, tisztítanánk meg, illetve festenénk le. Anyagok, eszközök megvásárlására a Duropack-Starpack Kft. nyújtott anyagi támogatást, amit ezúton is köszönünk. A balesetveszélyt okozó bokrok, a földből kiálló fatörzsek, gyökerek megszűntetetéséhez kérünk segítséget és a munkálatokhoz szükséges eszközöket is hozzanak magukkal (fűrész, ásó, csákány, illetve a festéshez ecset).

  Mi is szeretnénk bekapcsolódni az árvíz-sújtotta területek támogatásába. RUHAGYŰJTÉS-t hirdetünk erre a napra. Elsősorban gyermekruhákat várunk, amit majd eljuttatunk egy óvodának. Aki tud segítsen, jöjjön!
  Ez az alkalom egy közösség összefogásának jelképe, kérem aki úgy érzi, hogy segíteni szeretne, szeretettel várjuk „csapatunkba”.
  A munka végeztével a délutánt egy finom gulyás elfogyasztásával zárjuk.

  Akik részt kívánnak venni ebben a munkában az óvónéniknél jelezzék ezt.

  Szülői értekezleten fogalmazzák meg javaslataikat, ötleteiket, igényeiket, hogy ezek figyelembevételével jelöljük ki új feladatainkat. A hagyománnyá vált programok mellett igyekszünk új, a szülőknek szóló előadásokat is megszervezni, melyre várjuk az érdeklődőket. Minderről a faliújságon, szórólapokon tájékoztatjuk a kedves szülőket.

  Az új tanévhez mindenkinek jó egészséget, közös munkánkhoz aktivitást kívánok!

  Füzesabony, 2010. szeptember 10.

  Dohány Istvánné
  Pöttömke Alapítvány


  2010. március

   

  A Pöttömke Alapítvány 10. jótékonysági bálja 2010. március 13. megrendezésre került!
  Sok vendég jött el és velünk együtt ünnepelt!
  A meglepetések, a gyermekek műsora, a fellépő vendég műsora minden kedves vendég számára emlékezetessé tette ezt a születésnapi bált!
  A tombola felajánlásokat szép számban sikerült összegyűjteni!
  A bál tiszta bevétele 305.000 forint, melyet a gyermeknapi rendezvényekre fordít az alapítvány!
  Ezúton is köszönjük minden támogatónk segítségét!

  Támogatóink


  2010. január

   

  Tájékoztatom a kedves érdeklődő szülőket, hogy a Luca-napi vásár, mely sokak szerint rendkívül eredményes és megrendezése jó ötlet volt, és aminek feltétlenül kell, hogy folytatása legyen, nagy örömünkre 132.020 Ft anyagi bevétellel zárult.

  Úgy gondolom, hogy lévén az első ilyen rendezvény az alapítvány szervezésében valóban jól sikerült, még egyszer köszönettel tartozunk az alma csoportos gyerekeknek és óvónénijüknek a remek műsorért és mindenkinek, aki hozzájárult, hogy kellemes jó hangulatban lehetett vásárolni, teázás közben beszélgetni.

  Mindannyian, elsősorban a következő rendezvényre készülve leszűrjük a tanulságokat és örömmel várunk minden építő jellegű kritikát, ötletet, javaslatot az Önök részéről. A bevételből természetesen a gyermekeknek szervezünk egy kellemes élményt-nyújtó, programot.A papírgyűjtésért 13.090 Ft-ot kaptunk. Úgy gondolom, hogy ősszel ismét bekapcsolódunk a papírgyűjtésbe, annál is inkább, mivel programjaink nagy részét a környezetvédelem köré csoportosítottuk, úgyhogy lehet gyűjteni az újságokat.

  A cipősdoboznyi szeretet, karácsonyi akcióban sikerült 25 dobozzal hozzájárulnunk néhány kisgyermek karácsonyát megszépíteni.

  Az elkövetkező időszak programjairól:

  – január hónapban szülői értekezletek,

  • január 25. 16.30  Szilva csoport + Körte csoport
  • január 27. 16.30  Cseresznye csoport
  • február 11. 16.30  Alma csoport + Dinnye csoport + Szamóca csoport

  – februárban farsangi bál (február 18.), Zsuzsi-Orsi műsora, majd a szülői munkaközösség választmányával megbeszélést tartunk, melynek témája:

  a 10. jótékonysági bál, amelynek időpontja 2010. március 13.

  Lehet készülni, tervezni, ötleteket, javaslatokat, minden segítő szándékot elfogadunk, hiszen a báli bevétel az alapja a gyermeknapi programoknak, amely ebben az évben minden eddiginél érdekesebb, élményekben gazdagabb lesz – legalább is így szeretnénk.

  Tájékoztatom a kedves Szülőket arról, hogy az elmúlt év végén a Duropack-Starpack Kft. 25 ezer Ft-tal támogatta alapítványunkat, valamint az APEH két alkalommal átutalt az 1%-os támogatásból összesen 47.214Ft-ot, így a 2009-es évben 378.234Ft-ot kaptunk, melyet ezúton is köszönünk.

  Ismét itt az adóbevallások ideje, ha tehetik segítsék céljaink megvalósítását, személyi jövedelemadójuk 1%-nak felajánlásával.

  Rendelkező nyilatkozatot találnak a faliújságon, elérhetőségeink megtalálhatók a szórólapokon, vigyen szomszédjának, ismerősének, munkatársainak, hiszen ezek a forintok  jó helyre kerülnek, nagy segítség a civil szervezeteknek. Köszönjük!

  Pöttömke Alapítvány adószáma: 18582846-1-10

  Kérem, hogy kísérjék figyelemmel hirdetéseinket programjainkról, rendezvényeinkről. Bízom támogatásukban ebben az évben is mint ahogy azt korábban is tapasztalhattuk, hiszen eredményt csak közös, együttes munkával érhetünk el.

  Füzesabony, 2010. január 18.                                                  Dohány Istvánné


  2009. december

   

  Készülődés, csodavárás, Luca napi vásár a Pöttömke Óvodában

  Elérkezett az év utolsó hónapja, a vers szerint „deres-darás” december- bár eddig még szelídebb arcát mutatta.(egy kis hónak azonban bizonyára örülnének a gyerekek). November végén azonban elkezdődött egy rendkívül mozgalmas, programokban, tennivalókkal teli időszak, az alapítvány és az óvodai nevelőmunka terén egyaránt.

  Alapítványunk immár kibővült aktív önkénteseivel dolgozik a fejlesztési terv összeállításán, mely újabb feladatot jelent számunkra. Elsősorban a forrásteremtés lehetőségei, stratégiai tervkészítés, arculatépítés, kapcsolatok bővítése, a fontosabb területek, amelyek kidolgozása képezheti a további eredményes munkavégzést.

  A szakértővel heti rendszerességgel konzultálunk, részt veszünk különböző továbbképzéseken, előadásokon, tréningeken, utóbb pályázat írással kapcsolatosan.

  Bekapcsolódtunk a karácsonyi „cipősdoboz” ajándékgyűjtési akcióba. Óvodánkban és az egri körzetből összegyűjtött adományokból összesen több mint száz füzesabonyi gyermek fog részesülni, ezzel is szebbé varázsolva az ő karácsonyukat. Ezúton is szeretnénk megköszönni minden adományt adó szülőknek, dolgozóknak és lakosoknak az önzetlen segítséget. Köszönjük a Magyar Vöröskereszt Területi Szervezetének, VIK Családsegítő Szolgálatnak, Gyermekjóléti Szolgálatnak és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete Füzesabonyi Csoportjának a közreműködést!

  Több mint 1500 „Coop-os” címkét gyűjtöttünk az „Egészségesebb óvodákért” versenyben, de sajnos nem nekünk kedvezett a szerencse.

  Részt veszünk a Tchibo „Együtt az óvodákért” akcióban. Természetesen mindezek mellett szerveztük az óvodai ünnepeket, hiszen ez a hónap erről is szól. Az óvónénik, akik igen fontosnak tartják egy-egy ünnep kellő előkészítését, a gyerekekkel közösen, napról-napra közelebb kerülve az ünnepléshez érzelmileg is ráhangolódva segítették a gyerekeknél kialakítani az ünnepvárás varázsát. A folyosó, a csoportszobák, az ablakok díszei, a gyermekmunkák melyek különböző technikákkal készülnek, már az ünnep hangulatát idézik. A nagyok a kisebbeknek készítenek ajándékot, s mindenki igyekezett fényesre pucolni a cipőjét, csizmáját. S elérkezett a nagy nap a Mikulás. Két Krampusz kísérőjével érkezett a Mikulás az óvodánkba, – akik a Baraka Társulat tagjai – és elvarázsolták a gyerekeket vidám műsorukkal. Bár a szaloncukrot osztó Mikulást néhány kislány tágra nyílt szemmel „vizsgálta”, de megegyeztek, hogy ez az igazi. A legnagyobb meglepetés azonban a csoportszobába való visszatéréskor érte őket, a cipőkben piroslottak az édesség-csomagok, a szőnyegen pedig az alapítvány támogatásával vásárolt játékok. Az ovis ünnepség után elsétáltak a Házasságkötő terem előtti térre, ahol a városi Mikulással találkoztak, teáztak, szaloncukrot kaptak. Vidáman telt a nap, a szülők sok-sok finomsággal, gyümölccsel járultak hozzá az ünnepléshez. Köszönjük nekik!

  Népszokások, hagyományok megismerése, ápolása is része a nevelő munkánknak. Így a Luca-napról is hallottak ismereteket a gyerekek, és ősszel úgy terveztük, hogy ezt a „jeles-napot” egy vásár megrendezésével, mintegy hagyomány-teremtőként rendezzük meg. Óvónénik, gondozónénik nagy lelkesedéssel fogtak a munkához, és ez a lelkesedés a szülőkre is átterjedt. Egy összetartó, egy cél érdekében eggyé váló közösség, mely többet akar tenni az óvodába, bölcsődébe járó Pöttömkés gyerekekért. A vásárra rendkívül esztétikus, igényes darabok készültek. Az alma csoportosok Lucázó műsorral nyitották meg a vásárt, amely rendkívül jó hangulatban zajlott le. A vendégek és a szülők szerencsét hozó Luca-búzát kaptak a gyerekektől. A Vendégkönybe írt vélemények és beszélgetések mind megerősítettek bennünket, hogy kezdeményezésünk a rendkívül szép kézimunkák vására nagyon jó ötlet, és feltétlenül legyen hagyománya. Jóleső érzéssel nyugtáztuk a dicsérő szavakat, a vásár bevételéből gyermekeknek szóló műsorokat fogunk támogatni. S amíg a szülők türelmesen várakoztak, finom mézeskaláccsal és teával kínáltuk őket. Itt sem maradhat el hálás köszönetünk minden jót akaró támogatónknak, akik segítettek abban, hogy ez a vásár létre jöjjön!

  A szilva csoportosok a Nyugdíjasoknak megrendezendő ünnepségen adtak műsort december 15-én.

  A dinnye csoportosok az öregek napközijében szerepeltek karácsonyi műsorukkal.

  Az óvonénik kapcsolat kiépítés részeként részt vettek a Kis-Bocsosok Mikulás ünnepségén december 12-én, a kreatív sarokban változatos technikákkal ajándékot készítettek a gyerekekkel.

  Az óvoda folyosóján már teljes díszben áll a Sziklai Csaba által adományozott fenyőfa, a díszeket a gyerekek készítették a fára.

  Néhány nap, és itt a Karácsony, a magam és az Alapítvány Kuratóriuma nevében minden kedves szülőnek, az óvoda és bölcsőde minden dolgozójának, minden kedves támogatónknak kívánok Békés, Áldott Karácsonyt.

  Dohány Istvánné
  A kuratórium elnöke


  Alapítványi Hírek 2009. október

   

  A TÁMOP 5.5.3 komplex szervezetfejlesztési tréning első lépcsőfokát sikerrel vettük, a szervezet diagnózisa elkészült. Köszönjük minden résztvevőnek a lelkes munkáját! Jelenleg az elérendő célok, feladatok meghatározása van folyamatban.

  Sikerült az óvoda és bölcsőde részére is alapítványi hírfalat létrehozni ahol friss hírekkel, pályázati kiírásokkal próbálunk a szülők felé hírt adni alapítványunk-, és óvodánk életéről!

  Terveink között szerepel ötletdoboz létrehozása,mely a hírfalunknál kerül kihelyezésre. Ide várjuk minden kedves, segítő szándékú szülő véleményét, észrevételét, javaslatát mellyel munkánkat előbbre tudja mozdítani. Névvel, elérhetőséggel ellátott vagy névtelen észrevételeket is várunk! Használják bátran az ötletládát!

  Hírfalunknál lesz kihelyezve a pályázatokhoz szükséges gyűjtődoboz is! Jelenleg a TCHIBO és a COOP nyereményjátékába kapcsolódtunk be! Kérjük olvassa el a pályázati plakátot, mely a honlapunkon, óvodai hirdetőfalon és újságokban is megtekinthető!

  Elkészült féléves programunk is:

  • Október hónapban: papírgyűjtést rendezünk óvodánkban.( Erről részletes információ a honlap aktuális információnál bővebben olvashat!)
  • November hónapban (11-én) a Galagonya színtársulat látogat el óvodánkba 2 mesével. (Az előadás ingyenes a gyerekeknek, alapítvány fizeti.)
  • December hónap már a mikulás várás és karácsonyi készülődés jegyében telik. Tervünk, hogy a mikulás csomagot az alapítvány biztosítja, ha a fenntartó nem vállalja. Karácsonyi ajándékunk a bölcsődés és óvodás csoportoknak: 15000 forint értékben játékvásárlási lehetőség, melyet minden csoport óvónénije saját meglátása szerint költ el játékra.
  • Új kezdeményezést támogat az alapítványunk: Luca napi vásárt rendezünk óvodánkban. Lehetséges időpontja: december 11, vagy 14. Az ott megvásárolható ajándéktárgyakat óvodás gyermekek és felnőttek fogják készíteni. A befolyt adományt óvodásainkra forgatjuk vissza!

  Az alapítvány próbált minden éveleji szülőértekezleten ott lenni és tájékoztatót adni az alapítványról.

  Októberben próbáltunk minden munkánk iránt érdeklődő és segíteni akaró szülővel egy közös ötletbörzét tartani. Köszönjük aki eljött!!! Sikerült az alapítvány terveit együtt megbeszélni és új ötleteket a megszervezés útján elindítani! Reméljük, hogy a következő hasonló jellegű ötletbörzén még több olyan lelkes szülővel fogunk találkozni aki szívesen tesz is az óvodás gyermekekért!

  A Pöttömke Alapítvány színes leporelló készítése már utómunkálati fázisában van. Reményeink szerint minden érdeklődő még az ünnepi készülődés előtt kezébe veheti és hírét viheti alapítványunk sikerének. Pikopack Zrt. támogatásával jöhetett létre ez a kiadvány. Külön köszönet: Zugné Zbiskó Gabriellának és munkatársának Balog Ágotánakmunkájukért.

  Minden honlapunkat meglátogatónak szép, sokáig meleg, egészségben eltöltött októbert kívánunk!

  Pöttömke Alapítvány tagjai


  Alapítványi Hírek 2009. szeptember

   

  Ez év áprilisában olvashattunk a Heves Megyei Hírlap egyik számában a lehetőségről, mely szerint civil szervezetek pályázat útján részt vehetnek egy komplex szervezetfejlesztési tréningen, kurzuson. Az Új Magyarország Fejlesztés Terv Társadalmi Megújulás Programja kiemelten foglalkozik a civil szervezetek fejlesztésével a támogatásokhoz való hozzájutás növelésével. A TÁMOP 5.5.3 projekt a Kárpátok Alapítvány-Magyarország, az Életfa Környezetvédő Szövetség és az INNTEK Nonprofit Kft. konzorciumi együttműködésében valósul meg. A program a megye minden térségére kiterjed minimum 300 Heves megyei civil szervezet számára nyújt szervezetfejlesztési szolgáltatásokat ezen belül pedig 30 civil szervezet képviselő vesznek részt az ingyenes, komplex szakértők által vezetett szervezet-fejlesztési folyamatban. Nos a 30 civil szervezet egyike a mi alapítványunk, a Pöttömke Alapítvány.

  Hogy miért is pályáztunk? – elsősorban a megújulás szándékával, hogy még jobban, hatékonyabban tudjunk működni; nagyobb biztonsággal tudatosabban tudjuk programjainkat szélesíteni, bővíteni, megrendezni, hogy az élmény legyen gyermek, szülő számára; eligazodjunk a pályázatok, a pályázatírás világában; bővüljenek pénzügyi-számviteli ismereteink, betekintést nyerjünk a projektmenedzsmenti feladatokba – egyszóval minden olyan dolog elsajátítására, megtanulására nyílik lehetőség, ami nélkülözhetetlen az alapítvány működtetéséhez. Azt szeretnénk, hogy az Alapítványunk még sikeresebben – több programmal, rendezvénnyel, szolgáltatással, nagyobb forráslehívó-képességgel, kellő ismertséggel, bővülő támogatói körrel – működjön. A program 2009. április 1-től 2010. szeptember 30-ig tart.

  A képzésben az alapítványt Némethné Szarvas Erzsébet kuratóriumi tag és én, mint a kuratórium elnöke képviseljük. Jelenleg az ún. szervezeti diagnózis készítése zajlik, ahol Godó János úr, mint szakértő segítségével egyfajta diagnózis készül az alapítványról, amely során feltérképezzük, hogy mely terület az erősségünk, hol vannak hibák, mit lehetne másképp csinálni, min kellene változtatni, kiket lehetne még aktivizálni a munkákba, támogatói kör bővítése, új rendezvények stb. A fejlesztés ezen diagnózis “átvilágítás” után történik. ennek időpontja szeptember 15. A szakértő által megfogalmazott feladatokkal, amennyiben egyetértünk, elfogadjuk, úgy a folytatásra szerződéskötéssel kerül sor. (Erről a későbbiekben tájékoztatom az érdeklődőket.)

  Alapítványunk 2009. februárjában adott be pályázatot az NCA-hoz (Nemzeti Civil Alapprogram), amely 2003 óta működik, s az egyik legjelentősebb hazai pályázati lehetőség.

  Ez a pályázat működésre használható fel. Első ilyen jellegű pályázatunk sikeresnek bizonyult. Nyertünk, igaz nem annyit amit kértünk, de ennek az összegnek (165.000 Ft) is nagyon örülünk. A napokban érkezett meg számlánkra az összeg egy része, a másik rész majd 2010 januárjában. Elsősorban az infrastruktúra fejlesztésre (kialakításra) fordítjuk – fénymásoló, nyomtató, digitális fényképezőgép, irodaszerek, papírok – valamint a programok szervezésére, hiszen az elkövetkező időszak az alapítvány fennállásának, működésének, megalapításának 10. éve lesz, s ezt valóban ünnepként, maradandó élményként szeretnénk gyermek és szülő számára emlékezetessé tenni. Ősszel tervezzük egy bemutatkozó, értékelő kiadvány megjelentetését az alapítvány fontosabb állomásairól, eredményeiről, majd a jövő év elején már konkrét prograrmokról, eseményekről, közös rendezvényekről, ünnepekről nyújtunk egy színes ismertetőt.

  Terveink között szerepel az eddigi támogatók megtartása mellett (akiknek támogatását köszönjük) újabb támogatók megnyerése és nagy tisztelettel számítunk az óvodás-bölcsődés gyerekek szüleire is az elmúlt évekhez hasonló vagy talán még nagyobb aktivitására.

  S minden jó, ha a vége jó, a napokban kaptuk kézhez az 1%-os SZJA felajánlásokról az APEH tájékoztatót, amely szerint alapítványunk 330.020 Ft-ot kap a felajánlásokból. Mindenkinek köszönjük, aki az óvodásokra gondolva segítette alapítványunkat céljei elérésében.

  Kérem, hogy kísérjék figyelemmel az alapítvány munkáját, hirdetéseit, programjait (óvoda folyosóján kialakítandó alapítványi falon, városi TV-ben, az óvoda honlapján, szórólapokon stb.), és ha sikerült érdeklődésüket felkelteni, vegyenek aktívan részt rendezvényeinken.

  Kívánom, hogy az új tanév az első napok szorongása után derűsen, jó hangulatban teljen, s közös munkával teremtsünk olyan óvodai környezetet a gyermekek számára, amely bizonságot, élményekben gazdag programokat, játéklehetőségeket, kellemes időtöltést nyújt.

  Együttes munkával, összefogással céljaink elérhetők. Az új tanévhez a szülőknek sok türelmet, a gyermekeknek pedig boldog óvodás napokat kívánok.

  Dohány Istvánné – Kuratórium elnök

   


   

   

  A Pöttömke alapítvány 2000. decemberében alakult, alapító: Wenczel Árpád. Az alapítvány nyitott, ahhoz bárki csatlakozhat. Az 5 fős kuratórium tagjai szülők, óvónénik, akik a Szülői Munkaközösség választmányi tagokkal szoros kapcsolatot alakítva végzik munkájukat.

  Az alapítvány célja, hogy a gyermekek óvodai életét még kellemesebbé tegye, tárgyi eszközellátottságát bővítse, az óvodában működő kiscsoportokat (népitánc, torna) támogassa, az óvodai élet ünnepeit (Mikulás, gyereknap) anyagi lehetőségeihez mérten megszervezze. Az alapítvány gyermekvédelmi feladatokat is ellát.
  Az alapítvány bevételi forrása az alakulásától kezdve minden évben megrendezésre kerülő jótékonysági bál bevétele, a személyi jövedelemadó 1%-os felajánlása. Támogatóink elsősorban a kedves szülők, helyi vállalkozók, cégek (Duropack, Fenstherm) s nem utolsó sorban az óvoda-bölcsőde dolgozói, akik részben anyagi, részben pedig tárgyi (általuk forgalmazott termékek) eszközökkel támogatják az alapítványt.

  Igyekszünk megnyerni a városunkba újonnan települt kereskedelmi központokat, hogy ők is támogassák alapítványunkat. Közösen döntünk a Szülőkkel, hogy mire fordítsuk az alapítvány pénzét. Igyekszünk, hogy abból minden gyermek egyformán részesüljön. Így jutottunk arra az elhatározásra, hogy az udvari játékokat cseréljük ki (amely fémből készült, nem biztonságos), a fából készült többfunkciós a mozgásigény kielégítését jól szolgálja, biztonságos. Az elmúlt 8 év alatt kicserélődtek az óvodai udvar játékszerei, sikerült egy 45m2-es fedett teraszt kialakítani, két mérleghinta; rugós fajáték; két pagoda; gazdag, a nyári udvari élet tartalmasabbá tételéhez műanyag pancsolók; műanyag asztalok; székek; jó minőségű és mennyiségű homokozójáték; labdák; az udvar esztétikumának a gyermekek környezetének szépítése, tisztaságának megőrzése céljából több cserép egynyári virágot ültettünk.
  Az elmúlt évben is színvonalas gyermeknapi műsort szerveztünk, ahol örömmel vették birtokba a gyerekek az új játékokat. A Mikulás ünnepséget mikuláscsomaggal csoportonként 10-10 ezer Forinttal támogattuk, melyből az óvónénik játékokat vásároltak; Mikuláscsomaggal kedveskedtünk a gyermekeknek, valamint négy alkalommal a Galagonya bábszínház előadása jelentett élményt a gyerekeknek.

  Most szervezzük a 9. jótékonysági bált, melyet március 7-én tartunk, a Közösségi Házban. A cseresznye nagycsoportosok már izgatottan készülnek.  A szülőkkel döntöttünk arról, hogy a befolyt összegből támogatjuk a csoportok kirándulási költségeit, valamint az óvodában zajló, ünnepekhez kötődő éves programokat biztosítjuk.
  A szülők igen pozitívan állnak az alapítvány ügye mellé, hiszen naponta megtapasztalják, hogy óvodánk egyre több játékszerrel rendelkezik, a gyerekek szívesebben járnak.

  Az elmúlt évben a SZJA 1%-ból 267.609 Ft-ot kaptunk, amely összeg is mutatja, hogy sokan ilyen módon is  kinyilvánítják segítőkészségüket. Mindenkinek köszönjük.
  Az alapítványi bál szervezői óvónénik, az óvoda minden dolgozója, szülők, a műsorban fellépők mindannyian a szabadidejüket is feláldozva szolgálják azt a nemes célt, hogy tenni értük a gyerekeinkért ma – a jövőért.

  Köszönjük az együttműködést, a biztatást, s mindenkit nagy szeretettel várunk a Pöttömke Alapítvány 9. jótékonysági báljára március 7-én.

  Pöttömke Alapítvány adószáma: 18582846-1-10
  E-mail: pottomke.alapitvany@gmail.com